tiistai 30. huhtikuuta 2013

Omistajan asialla

Omistajan sitoutuminen osakeyhtiön toimintaan on ensiarvoisen tärkeää. Opetus- ja kulttuuriministeriö on ilmoittanut, että se haluaa nähdä valmisteltavissa toimilupahakemuksissa omistajien vahvan panoksen ja sitoutumisen ammattikorkeakoulujen kehittämiseen.

SAMKilla on poikkeuksellisen laaja omistuspohja, omistajia on kaiken kaikkiaan 16, joista 13 kuntia ja kolme yksityisiä järjestöjä (kaksi kauppakamaria ja yksi yrittäjäjärjestö). Toimilupien valmistelu lähtökohtana käynnistettiin omistajastrategian valmistelu jo viime vuoden puolella.Omistajastrategia luo perustan, jolle rakentaa varsinaista strategiaa. Omistajastrategiaan tähtäävä prosessi oli palkitseva, omistajilla oli selkeä halu määritellä omistuksensa tahtotila sekä strategiset tavoitteet.

SAMK on yleishyödyllinen yhteisö. Yleishyödyllisen yhteisö on tuloverolain (TVL 1535/1992) 22 §:n 1 momentin mukaan yleishyödyllinen, jos 1) se toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi aineellisessa, henkisessä, siveellisessä tai yhteiskunnallisessa mielessä, 2) sen toiminta ei kohdistu vain rajoitettuihin henkilöpiireihin ja 3) se ei tuota toiminnallaan siihen osallisille taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena taikka kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.
Kaikkien kolmen ehdon tulee toteutua yhtäaikaisesti.

Tällä hetkellä SAMK on keskellä valtavaa rakenteellista muutosta, jossa yhtiön liikevaihto on pienenemässä yli 20%. Käynnissä on toimilupahakemuksen valmistelu, jonka yhteydessä tulee määritellä toiminnan taloudelliset edellytykset, eli se miten toiminta sopeutetaan ilmoitettuun n. 10 miljoonan perusrahoituksen leikkaukseen.

Tämän tyyppisessä kriittisessä muutostilanteessa yleishyödyllisen yhteisön omistajien edut helposti risteävät. Yleishyödyllisyyden määritelmän perusteella voidaan johtaa, että yksittäisen omistajan (rajoitetun henkilöpiirin) etuja voidaan rajoittaa kunhan yhteisön yleishyödyllisyys aineellisessa, henkisessä, siveellisessä tai yhteiskunnallisessa mielessä säilyy. Sopeuttamisen ei välttämättä tarvitse kohdistua omistajiin tasapuolisesti, kunhan määritelty yhteiskunnallinen tehtävä toteutuu toimenpiteen myötä parhaalla mahdollisella tavalla.

Mikä on tämä yhteiskunnallinen tehtävä? Otan sen suoraan omistajilla päättävissä elimissä hyväksyttävänä olevan omistajastrategian tahtotilan määrittelystä:

Maakuntaa ja sen lähialueita palvelee kansainvälisesti korkeatasoinen ja vetovoimainen ammattikorkeakoulu, joka tarjoaa osaavaa työvoimaa sekä aluekehitystä tukevaa T&K- toimintaa alueen elinkeinoelämän tarpeisiin

Kansainvälisesti korkea taso ja vetovoimaisuus ovat käytännössä parhaiten saavutettavissa keskittämällä toimintaa yhteen paikkaan. Tarjonta alueen elinkeinoelämän tarpeisiin toteutuu käytännössä parhaiten, kun koulutus on mahdollisimman lähellä palveltavaa elinkeinoa. Tässä tapauksessa siis kansainvälisyys ja alueellisuus lyövät tavoitteina toisiaan kasvoille. Kysymys on ennen muuta siitä miten nämä tavoitteet sovitetaan yhteen.

Hyvänä esimerkkinä tavoitteiden ristiriidasta käy mahdollinen hoitotyön keskittäminen Raumalta Poriin, eli omistajalta toiselle (Länsi-Suomi 30.4.2013). Keskittämisellä saavutettaisiin kustannushyötyjen lisäksi laadullisia hyötyjä kehittämällä simulaatio- ja muita oppimisympäristöjä  yhdessä paikassa. Tällä voitaisiin vaikuttaa positiivisesti vetovoimaan ja kansainvälisen yhteistyön kehittämiseen. Toisaalta keskittämisellä menetettäisiin osa Rauman seutukunnan ja Vakka-Suomen alueen hakijoista Turun AMK:lle ja mahdollisesti heikennettäisiin Rauman ja eteläisen Satakunnan asemaa hoitajien rekrytoinnissa. Toisin sanoen huoltovarmuus vaarantuisi. Vai vaarantuisiko - jos samalla panostettaisiin voimakkaasti hoitajien harjoittelumahdollisuuksiin Raumalla. Harjoittelu on todettu ehkä tärkeimmäksi rekrytoinnin väyläksi.

On tärkeää tunnistaa muutokseen liittyvät uhat, mutta aivan yhtä tärkeää on pystyä näkemään muutokseen sisältyvät mahdollisuudet. Ja tarvittaessa panostaa niihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti