maanantai 2. huhtikuuta 2012

Kankaanpään taidekoulu säilyy - uutisanalyysi

Kankaanpää oli jälleen pääosassa, kun OKM:n aloituspaikkoja koskevia päätöksiä uutisoitiin. Mutta milloin niitä uutisoitiin? Torstaina iltapäivällä minulle soitti toimittaja, joka halusi vahvistuksen saamilleen tiedoille aloituspaikoista. Hänen tietojensa mukaan rehtorit olivat saaneet aloituspaikoista ennakkotiedon. Soitin rehtorille, joka oli perheensä kanssa lomamatkalla. Hän oli toden totta saanut sähköpostiinsa muutamaa minuuttia aiemmin OKM:n tiedotteen ja aloituspaikkojen ammattikorkeakoulukohtaisen jakotaulukon. Ennakkotiedossa todettiin OKM:n päätöksen olevan julkinen seuraavana aamuna klo 9.30. Rehtori ei ilmeisesti ollut huomannut julkistusajankohtaa lukiessaan tiedotetta kännykästään. Hän antoi SK:lle haastattelun, joka julkaistiin torstaina klo 19 aikaan. Ei Satakunta ollut ainoa, uutisseurantaan sateli aloituspaikkoja koskevia tietoja eri puolilta Suomea pitkin torstai-iltaa.

Perjantaiaamuna, kun uutinen lopulta virallisesti julkaistiin, se oli jo ikivanhaa tietoa. Hyvä esimerkki reaaliaikaisuuteen pyrkivästä nykyviestinnästä - lähes kaikki saivat tiedon tasapuolisesti median välityksellä. SAMKin viestintäpäällikkö lähetti OKM:n aloituspaikkoja koskevan tiedotteen ja aloituspaikkojen jakotaulukon kokoväelle perjantaiaamuna. Tämä oli hyvä, koska tämän enempää en minäkään ole tietoa saanut.

OKM:n päätös tuli muuten virallisesti SAMKin kirjaamoon perjantaina klo 13.55.

Kerrataan nyt kuitenkin mitä siinä päätöksessä seisoo. OKM:n omaan 5.10.2011 ehdotukseen verrattuna kokonaisvähennys on sama eli 142 aloituspaikkaa. SAMK Oy:n esitti vastauksessaan 17.2.2012 hyväksyvänsä kaikki muut esitetyt vähennykset paitsi kuvataiteen 22 aloituspaikkaa, joita esitettiin jatkettavaksi. Eli kokonaisvähennykseksi tässä vastauksessa muodostui 120. Nyt tehdyssä päätöksessä OKM päätti vähentää tekniikan aloituspaikkoja ylimääräisellä 10 aloituspaikalla (tekniikan kokonaisvähennys 75 aloituspaikkaa), liiketoiminnan aloituspaikkoja ylimääräisellä 10 aloituspaikalla (liiketoiminnan kokonaisvähennys 35 aloituspaikkaa) ja kulttuurin eli kuvataiteen aloituspaikkoja 2 aloituspaikalla (kulttuurin kokonaisvähennys 32 aloituspaikkaa). Tekniikan ja liiketoiminnan aloituspaikkojen ylimääräisiä vähennyksiä ei ole toistaiseksi kohdennettu mihinkään. Osakeyhtiön hallitus käsittelee vähennysten kohdentamista kokouksessaan 18.4.

2 kommenttia:

 1. Tämä blogi on hieno foorumi ja tästä syystä vierailen täällä säännöllisesti ja tarkasti tulee kaikki luettua. Tämä kommenttini liittyy myös aikaisempaan kirjoitteluun.

  En osannut kuvitellakkaan tuollaista päätöstä OKM:stä. Mitäs, jos Kankaanpää siirtyykin Pirkanmaalle, kuten aika ajoin esitetään. Joo, onhan se tulevaisuuden spekulointia, mutta niin on lähes kaikki muukin koulutussektorilla. Voidaankos me siinä tapauksessa OKM:n suostumuksella siirtää kuvataidekoulu vaikkapa TAMK:n ylläpidettäväksi? Vai siirretäänkö kuvataidekoulu Satakuntaan Poriin?

  Samk:n sisällä voisi tehdä tarkastelun eri koulutusohjelmissa (tai mitä ne tulevaisuudessa sitten onkaan) opettaja/opiskelija suhteesta. Pikaisen takastelun perusteella, voidaan nähdä melkoista epäsuhtaa, esimerkiksi 22 aloituspaikan kokonaisuudessa on erillaisia opettajia (päätoimisia ja tuntiopettajia) kymmenkunta ja ylikin, lisäksi vielä koko muu palvelukoneisto. Samaan aikaan eräässä 50 opiskelijan koulutusohjelmassa opettajavahvuus on ammattiaineiden puolella 4 eikä nekään kaikki kokoaikaisesti käytettävissä?

  Lämpimästi kannatan tavoitetta perustaa Porin ja Rauman kampukset. Porin kampus mielellään Yliopistokeskuksen läheisyyteen. Vähärauman tiloihin löytyy kyllä kaupungilla käyttöä. Jos ei muuta keksitä, niin siirretään Länsi-Porin lukio ja yläkoulu tänne. Edellä mainitut tahot työskentelevät erittäin huonokuntoisissa ja ahtaissa tiloissa, eikä kaikki toiminnot edes mahdu seinien sisälle, vaan tunteja pidetään erillaisissa satelliittitiloissa (mm. entinen posti-rakennus). Winnovakin voisi höydyntää tiloja. Aika hieno kampus syntyisi ja lukiolla olisi liiketalouden nykyisissä tiloissa todella edustava tila.

  Aloituspaikkojen vähennys tekniikassa. Jos konetekniikkaan jää 30 + 35 paikkaa, niin ei se mahdoton yhtälö ole. Eli 30 paikkaa häiväisi konetekniikasta ja sitten mahdollisesti ne 20 paikkaa kemista, 20 tietotekniikasta ja ehkäpä 5 tuotantotaloudesta. Päättyneen hakukierroksen vetovoimasta näin voisi päätellä. Turha niitä tyhjiä paikkoja on väkisin täyttää, sillä ongelmia tulee opiskelijoiden muodossa keskimääräistä enemmän sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa tässä foorumissa on myös mahdollisuus vaihtaa ajatuksia :)

   Kankaanpään tai minkä tahansa muun kaupungin mahdollinen siirtyminen toiseen maakuntaan ei sinänsä aiheuttaisi tarkistustarpeita ylläpitäjätehtävässä. OKM:kin korostaa suuraluevastuuta tarkoittaen nimenomaan maakuntaa laajempaa roolia koulutustehtävien jakaantumisessa. Esim. matkailun koulutuksessa SAMK sai selkeän suuraluevastuun, kun matkailu naapurimaakunnista lopetettiin. SAMK Oy:n omistajia on tälläkin hetkellä toisesta maakunnasta, Laitila ja Uusikaupunki.

   Yhdelle kampukselle niin Porissa kuin Raumalla pyritään ja tämä on ihan kärkipäässä kun puhutaan SAMKin strategisista tavoitteista. Ja nimenomaan yhteen yliopistokeskuksen kanssa. Winnova on pitänyt toimintojen Vähä-Raumaan keskittämista erittäin toimivana vaihtoehtona. Palaan näihin kuvioihin, kun kampustyöryhmän kuviot tässä kuussa selkiintyvät.

   Poista