perjantai 20. joulukuuta 2013

Toimiluvat ja rakenteet

Voimme onnitella itseämme. Kaikki toimilupaa hakeneet ammattikorkeakoulut saivat hakemansa. Toimilupakierroksessa oli paljon hyvää. Kaikilla ammattikorkeakouluilla on nyt saman sapluunan läpi tehdyt suunnitelmat koulutuksista ja talouden sopeuttamisesta vuoteen 2018 saakka. Talouden sopeuttamisen ja taloudellisten toimintaedellytysten osalta OKM tarkasti huolellellisesti suunnitelmat ja niihin liittyvät riskit. Itse toiminnan osalta tilanne ei näyttäydy aivan samassa valossa.

Peräänkuulutin puheenvuorossani viimeisessä Agorassa rohkeampia toimia kansallisten rakenteiden uudistamiseen. En kokenut sahaavani omaa oksaa, tässä taloudellisessa tilanteessa ei ole varaa ylläpitää yhtään päällekkäisyyttä tai perustelematonta koulutusta. Se mitä ei tehdä kokonaisuuden suhteeen kaatuu yksittäisten toimijoiden niskaan. On selvää, ettei mitään uudistuksia voi toteuttaa ilman perusteellista arviointia ja harkintaa.

Tätä taustaa vasten täytyy pitää tervetulleena sitä, että toimiluvissa velvoitetaan pääkaupunkiseudun ammattikorkeakouluja (Laurea, Metropolia ja Haaga-Helia) toimittamaan "vuoden 2016 maaliskuun loppuun mennessä valtioneuvostolle selvitys ammattikorkeakoulujen päällekkäisen koulutustarjonnan purkamisesta ja rakenteiden kehittämisestä siten, että ammattikorkeakoulujen toimintaa voidaan koota nykyistä vahvempiin osaamiskeskittymiin".

Rakenteellinen kehittäminen etenee, mutta kovin hitaasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti