tiistai 13. elokuuta 2013

Tarkistetut tulokset

Yleisurheilussa palkinnot jaetaan nykyään useampaan kertaan. Suomi on saamassa moukarin mitaleita kahdeksan vuotta kilpailun jälkeen. Onko oikein, että kilpailun voittajalta otetaan mitali pois ja että mitalit jaetaan jälkikäteen uudestaan? On oikein, koska mitalit on jaettu ehdollisena. Ehtona on ollut se, että voittanut urheilija on noudattanut voimassa olevia sääntöjä.

Tänään oli Satakunnan Kansassa näyttävästi analoginen tapaus kilpailusta opiskelupaikoista. Maaliskuussa henkilö haki Satakunnan ammattikorkeakouluun opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Kesäkuun lopussa valintakokeiden jälkeen hänet hyväksyttiin opiskelijaksi. Elokuun alussa opiskelupaikka evättiin. Mitä tapahtui?

Satakunnan Kansa antaa ymmärtää, että hakijat toimittaisivat maaliskuussa jonkinlaiset väliaikaiset päättötodistukset, joista hakijoiden tiedot olisi poimittu. Todellisuudessa hakuvaiheessa opiskelijat itse täyttävät sähköiset hakulomakkeet ja antavat hakulomakkeissa edellytetyt tiedot, mm. päättötodistuksen keskiarvosta. Kukaan ei tässä vaiheessa tarkista tietoja. On täysin hakijan vastuulla, että tiedot ovat oikein. Jos tiedot muuttuvat, on hakijan vastuulla toimittaa muuttuneet tiedot ensisijaisen hakukohteen hakutoimistoon. Totuudenmukainen ilmoittaminen, tietojen tarkistaminen ja mahdollinen korjaaminen luonnollisesti edellyttää hakijalta vastuullisuutta, juuri sitä vastuullisuutta ja tarkkuutta, jota ammattikorkeakoulussa ja työelämässä edellytetään.

Satakunnan Kansan esille nostamassa tapauksessa hakijan päättötodistuksen keskiarvo poikkesi hänen maaliskuussa ilmoittamastaan keskiarvosta siinä määrin merkittävästi, että hänen tarkistetut pisteensä eivät enää riittäneetkään opiskelupaikkaan. Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes opiskelijan hakutoimistoon toimittamat todistukset on tarkistettu.Tarkistuksia tehdään kuumeisesti parhaaseen loma-aikaan. Jos koulumenestyksestä olisi kansallinen tietokanta, kesäistä tarkistusrumbaa tai myöhäistä opiskelupaikan eväämistä ei kenenkään tarvitsisi kokea.

Satakunnan Kansan printtiversio tuo edes jossain määrin esille tapahtumien todellisen kulun. Nettiversio tuo esille vain hakijan näkökulman tehden hänestä järjestelmän uhrin. Kun tiedetään, että nuoret lukevat ensisijaisesti uutisensa verkosta, herää kysymys haluaako SK tietoisesti johtaa nuoria harhaan. En jaksa uskoa, että tästä olisi kysymys. Sehän olisi epäeettistä journalismia.

1 kommentti:

  1. Hyvin kirjoitettu faktat esiin aiheesta, josta Satakunnan Kansa uutisoi selkeästi ja tarkoituksella sensaatiohakuisesti.

    En ole päässyt paperilehdessä olevaa juttua lukemaan, mutta tuo nettisivuilla ollut uutinen on kuin onkin lukijan harhaanjohtamista, eikä missään nimessä hyväksyttävää toimintaa isolta uutislehdeltä.

    VastaaPoista