maanantai 10. kesäkuuta 2013

Kampus kaupunginvaltuustossa

Ensimmäinen vierailuni Porin kaupunginvaltuustossa oli tänään. Mieleenpainuva kokemus. Valtuustosalissa olen toki vieraillut aiemminkin. Valtuustosali on tyylikäs, mutta toiminnallinen se ei nimenomaisessa käyttötarkoituksessaan ole. Salissa ei ole lainkaan paikkoja asiantuntijoille tai yleisölle. Yleisön ilmeisesti odotetaan seuraavan istuntoa salin ulkopuolelta tai viereisestä ryhmähuoneesta. Itsekin seurasin kokousta salin ulkopuolelta. Valtuuston kokoukset ovat julkisia, joten käytännön demokratian kannalta tämä on outo tilanne.

Asiana valtuustossa oli kampushanke ja siitä saadut lisäselvitykset. Kaupunginhallitus esitti, että kaupunginvaltuusto käy lähete- ja evästyskeskustelun, jossa kampushankkeen vaikutuksiin kaupungin korkeakoulutukseen, koulutuksen tilajärjestelyihin ja kaupunkirakenteeseen otetaan laajasti kantaa. Laajasti todellakin otettiin kantaa. Tilaisuus alkoi korkeakoulujen lyhyillä kannanotoilla, jotka hyvin tulivat esille nettireferaateissa.

Perussuomalaiset avasivat keskustelun toteamalla, ettei mitään muuttoa tarvittaisi. Laura Huhtasaari totesi sen riittävän, että organisaatiot (hallinnot?) yhdistetään ja käytännössä muu toiminta voisi pysyä aloillaan. Näin säästettäisiin vuokratulot kaupungille. Myös Ari Jalonen korosti, että Tekunkorpea pitäisi tarkastella todellisena vaihtoehtona.

Monta asiaa unohtui perussuomalaisilta. Esimerkiksi se, että eihän mitään hallintoja erikseen ole olemassa (paitsi rehtorit).  Tai se korkeakoulupoliittinen paine, joka ohjaa meitä yhteiselle kampukselle. Tai kaikki ne kiistattomat synergiahyödyt toiminnalle, yhteistyölle, kaupunkirakenteelle ja vetovoimalle. Unohtuiko siis koko suuren hankkeen peruslähtökohdat muutaman vuokraeuron takia. Niin, montaakaan euroa vuokrissa ei tappiota tule sen jälkeen kun koko kiinteistöruletti on katsottu loppuun.

Rulettihan menee jokseenkin näin. SAMK muuttaa Porissa pääosin uusiin tiloihin. SAMKin tiloihin tulee Winnova, jolle ratkaisu merkitseen kaiken Porin toiminnan keskittämista samalle kampukselle. Erinomainen ratkaisu Winnovalle! Winnovalta keskustasta vapautuviin tiloihin muuttaa niin paljon kuin mahdollista Porin kaupungin nykyisin vuokratiloissa olevia yksiköitä. Hyvin vähän neliöitä jäisi tyhjilleen. Ainakin siihen verrattuna, mikä hyöty yhteiskampuksesta on saatavissa vetovoimalle ja kaupunkirakenteen kehittämiselle.

Vihreät ja demarit olivat hyvin positiivisia yhteiskampukselle ja jäivät pohdiskelevalle kannalle kampuksen sijainnin suhteen. Useat valtuutetut ottivat kantaa kampuksen sijainnin puolesta. Selkeimmin Asema-aukion kannalla oli kokoomuksen Helvi Walli, joka kommentoi laajaa valmistelumateriaalia ja hyväksyi niissä esitetyt periaatteet. Selkeimmin Puuvillan kannalla oli vasemmistoliitto, erityisesti Aki Nummelin ja Tapio Furuholm. Puuvillan puolesta puhuneiden sanastossa vilahteli perusteluna aseman alueen näivettyneisyys.

Furuholm esitti puheenvuorossaan minulle kysymyksen, onko SAMKilla henkisiä esteitä sijoittua Puuvillaan. Vastasin, että vaihtoehdoista sitoudutaan siihen, joka arvioinnissa osoittautuu (kriteereiden perusteella) parhaimmaksi. Kun kerran puheenvuoron sain, ihmettelin sitä, että useat valtuutetut korostivat aseman alueen näivettyneisyyttä esteenä sinne sijoittumiselle. Kaikki kuitenkin ovat yhtä mieltä siitä, että kyseessä on Porin kaupungin kaupunkirakenteen kannalta yksi historian merkittävimmistä päätöksistä. Eikö siis päätöksen pitäisi nimenomaan kehittää kaupunkia niin, että se ei olisi niin näivettynyt. Koska sitä se nimenomaan tulee tekemään. Tulemme näkemään, että yhteiskampuksen alueesta muodostuu merkittävä kasvualusta uudelle liiketoiminnalle.

1 kommentti:

  1. On ihmeelistä, suorastaan käsittämätöntä, että 80 - 90 vuosilukujen vaihteessa esilläollutta teknologiakeskusajatusta ei haluta tuoda millään tavoin esille. Siltä pohjalta rakennettiin Pripoli ja silloiselle korkeakouluyksikölle rakennettiin lisätilaa tekun yhteyteen. On anteeksiantamatonta, että korkeakouluyksikkö annettiinn imagosyistä siirtyä puuvillaan. Mitään järkisyitä ei ollut! Nyt pusataan tilanteessa, joka lienee luonteeltaan patti shakkitermein. Tampereella syntyi korpeen uusi kaupunginosa (Hervanta) TTKK:n myötä. Oulussa yliopisto on rakentunut suolle, miksei Porissa Vähärauma kelpaa?
    VastaaPoista