sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Viestejä Meritullinkadulta

SAMKin sopimusneuvottelut käytiin torstaina. Pöydän vastakkaisilla puolilla istuivat viisi ministeriön johtavaa virkamiestä korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osastolta sekä viisi edustajaa Satakunnan ammattikorkeakoulusta ja sen ylläpitäjäosakeyhtiöstä. Itse sopimus oli hyvin pitkälti jo iteroitu valmiiksi keväästä asti jatkuneessa sopimuksen tarjous-, vastatarjous-, jne, kirjeenvaihdossa. Kiinnostavampaa oli mitä tulevaisuutta koskevissa keskustelussa nousi esille. Tässä muistiinpanojani sekä tulkintojani käydystä keskustelusta.

Ministeriö on tunnistanut, että Satakunnan alueella toimii useita organisaatioita, jotka käyttävät rajallisia ulkopuolisen rahoituksen resursseja.  Satakunnassa ei ole juurikaan kanavoitu kehittämisrahoja SAMKin kautta. Tästä syystä SAMKin TKI-toiminta näyttäytyy moniin vastaavan kokoisiin ammattikorkeakouluihin verrattuna melko vaatimattomalta. Toimilupaharkinnassa on oleellista miten alue kokonaisuutena osoittaa olevansa sitoutunut kokonaisen korkeakoulun ylläpitämiseen. Tässä on oleellista, että alueen rahoittajat ja muut toimijat puhaltavat yhteen hiileen ja hyödyntävät täysimääräisesti potentiaaliset synergiat.

Ministeriötä kiinnosti tulemmeko hakemaan toimilupaa nykyisellä repertuaarilla. Näiltä osin "käsillä on strategisen ajattelun kohtalon kuukaudet". On harkittava alueen kokonaisedun mukainen paras ratkaisu, jossa turvataan myös taloudelliset edellytykset. Korostimme, että strategiatyömme tarkoituksena on tehdä valintaa keskittyen tärkeimpiin asioihin samalla kasvattaen korkeakoulun laatua ja tuloksellisuutta.

Porin ja Rauman kampusratkaisut luonnollisesti kiinnostivat ministeriötä. Suunnitelmia keskittää toiminnot Porin keskustan alueelle yhdessä muiden korkeakoulutoimijoiden kanssa pidettiin erittäin hyvinä. Suunnitelmat Raumalla aiheuttivat ministeriön virkamiehissä pohdiskelua, tilojen yhteiskäyttö toisen asteen huomattavasti nuorempien opiskelijoiden kanssa ei välttämättä ole ongelmatonta. Tiloja suunniteltaessa on pyrittävä varmistamaan toiminnan korkeakoulumaisuus.

Ministeriön edustajat korostivat talouspoliittisen ministerivaliokunnan vastikään tekemää linjausta, jonka mukaan yksityiselle ammattikorkeakoululle kuten SAMK Oy:lle korvataan vuosina 2014–2016 tehtäviin investointeihin sisältyvät arvonlisäverot. Tämä on merkittävä porkkana, jonka puitteissa kannattaisi rakentaa yhteistä infraa. Selvitettäväksi jää kuinka porkkanan käy siinä todennäköisessä tapauksessa, että investoinnit kampushankkeissa tekee SAMKin puolesta joku rakennuttaja.

Keskustelun lopussa palattiin ammattikorkeakoulun rooliin alueen kehittämisessä. Ministeriö näkee ammattikorkeakoulun alueen keskeisenä ajavana voimana elinkeinoelämän ja julkisen sektorin toimialarakenteen uudistamisessa. Tärkeä työkalu tehdä tätä uudistustyötä lähitulevaisuudessa on kasvusopimus ja sen liitännäinen innovatiiviset kaupungit- ohjelma, joissa ammattikorkeakoulun tulee olla näkyvästi ja vaikuttavasti mukana. Näin on ilman muuta tarkoitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti