keskiviikko 29. elokuuta 2012

Strateginen kumppanuus


"Miksi niiden ystävyyskaupunkien täytyy olla hevonkuusessa", kysyy Heli Laaksonen yhdessä toisen murrekirjailijan Elina Wallinin kanssa. He ehdottivat kesällä virallisesti, että Porin ja Rauman kaupungeista tulisi toistensa ystävyyskaupungit. Vastaavalla tavalla voidaan kysyä miksi SAMKilla on strategiset kumppanit Irlannissa (Dundalk Institute of Technology) ja Hollannissa (Maastrict Hogeschool Zuyd) mutta ei Suomen Turussa (Turun AMK), joka on kollegakorkeakoulu omalta suuralueeltamme.

Myös OKM on kiinnittänyt asiaan huomiota. Vuoden 2010 palautteessa OKM totesi: "Turun AMK:n ja SAMKin tulee jatkaa yhteistyön ja työnjaon syventämistä sekä koulutuksen päällekkäisyyksien karsimista niin, että korkeakoulujen koulutusohjelmarakenteet ja koulutustarjonta on uudistettu vuoden 2012 loppuun mennessä." Vuoden 2011 palautteessa OKM joutui toteamaan, että "Strategiayhteistyö Turun AMK:n ja SAMKin välillä ei ole tuottanut tuloksia eikä ammattikorkeakoulujen strategisiin haasteisiin ole näiltä osin pystytty vastaamaan."

Jälkimmäisessä palautteessaan OKM ilmaisee rivien välissä syvän pettymyksen siitä, että strategisia haasteita ei ole kyetty näkemään. Mikä on tämä iso kuva, joka on ollut hukassa? Nostamatta syyttävää sormea kumpaakaan osapuolta kohti voidaan todeta, että isoon kuvaan kuuluu sekä valtakunnallinen näkökulma (korkeakoulutoimijoita liikaa) että alueellinen näkökulma (liittoutumisella saavutettavat kilpailuedut). Molempien osapuolten tulisi nähdä nämä hyödyt pyrkiessään win-win- ratkaisuun.

OKM Hannu Sirénin ja Ari Saarisen vieraillessa Porissa 15.8. strategista yhteistyötä painotettiin keskusteluissa ennen kaikkea mahdollisuutena. Tavoitteena tulisi olla omiin vahvuuksiin pohjautuva pysyvä strateginen integraatio, josta molemmat osapuolet hyötyvät huomattavasti enemmän kuin siihen panostavat. OKM:n määrärahoissa on varattu ammattikorkeakoulujen strategisen kehittämisen tukemiseen 20 milj. euroa vuodessa.

Turun AMK:n ja SAMKin ylläpitäjät valmistelevat strategisen yhteistyön selvitystä tarkoituksena kiinnittää tehtävään ulkopuolinen selvitysmies. Tahtotilamme on saada selvitys käyntiin jo ennen sopimusneuvotteluja, jotka ovat sekä Turun AMK:lla että SAMKilla OKM:ssä 4.10.

3 kommenttia:

  1. Mikä iso kuva on mahdollisesti ollut hukassa Turun ja SAMK:n yhteistyön strategiakumppanuudessa. Filosofisesti on nähtävissä, että yleensäkin ammattikorkeakoulun tuotteet alueen ihmisten ja elinkeinoelämän tarpeeseen ovat maassamme kapeaharteiset. Tuotteet ovat siis filosofisesti etukäteisrajattuna teknisiin tuotteisiin jossa tuotteet ovat tekniikkaa suoraan eivätkä pureudu alueen ihmisten ja sosiaalisen elämän syvärakenteisiin ongelmiin. Vain näistä sosiaalisen elämän ongelmista ja niihin uusien kokeilevien opetus-asiakaspalvelukäytänteiden rakentamisen kautta voitaisiin saada erilaisia osaamisaluevahvuuksia, joista jotkut ovat nykyisiä ja jotkut ovat tässä luonnostelemiani, sosiaalisen elämän ja ihmisten luovan toiminnan vapauttamisen tuotteita. Sama ongelma on myös tiedekorkeakouluilla ainakin maassamme, maamme innovaatio- ja yhteistyöverkostot ovat kenties liian normatiivisia tiedealaisesti kapeita, jotka verkostot kitkevät erilaista kokeilevaa toimintaa jota asiakkaille markkinoitaisiin uudella tavalla. Miksi näitä filosofisia asioita ei voitaisi paremmin avata, vai onko niin, että niiden avaajat ovat liian kiireisiä tai sivuraiteille laitettu.....

    VastaaPoista
  2. Ja millaista, lisäksi, olisi todella hyvin toimiva strateginen kumppanuus Satakorkeassa? Strategia meillä jo on (sekä selvitysmiehen raportti vuosien takaa). Ja toimintaa on, myös kohtuullisen hyvin toimivaa. Liian vähän, mielestäni. Sekä toimintaa, että erinomaisesti toimivaa.

    Onko meillä oikeasti tällaiseen?

    Jälkijunassa blogia lukenut
    Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen varma, että saamme Satakorkea-kumppanuudesta sekä toimintaa että tuloksia moninkertaisesti nykyiseen verrattuna sitten kun Linnan raportin ydin toteutuu, eli muutamme yhteiselle kampukselle. Satakorkea-yhteistyö ei poissulje eikä rajoita mahdollista kumppanuutta Turun AMK:n kanssa.

      Poista