maanantai 29. elokuuta 2016

Takaisin telakalta

Uudistuminen on oleellinen osa strategiaa. Uudistumista edeltää usein vanhan toiminnan korjaustarpeiden sekä uudistamisen "kustannus-hyötysuhteen" arviointi. Joskus vanhasta kannattaa luopua, joskus vanhaa kannattaa kierrättää.

Katsoin omaa blogituotantoani taaksepäin sen 4,5 vuotta, jota olen sitä ylläpitänyt. Kanava puolustaa minusta edelleen paikkaansa. Blogi mahdollistaa suoran ulostulon ja henkilökohtaisten näkemysten  julkaisemisen, nopeasti mutta perusteellisesti. Blogi soveltuukin erityisen hyvin asioiden ja ilmiöiden taustoittamiseen. Nopeaan tiedonvälitykseen ja uutisointiin soveltuu Twitter selvästi paremmin. Useissa yhteyksissä välineet täydentävät toisiaan.
 
Toimarin loki- nimen alla olen julkaissut muutaman yli 100 loki-tekstiä. Lukumäärä tarkoittaa auttamatta sitä, että useita korkeakoulumaailmaan liittyviä asioita olen tullut käsitelleeksi jo moneen kertaan. Tämä ei ehkä ole ongelma niinkään lukijoille, mutta kirjoittajalle rajattu aihepiiri tuo lisähaastetta. Kuinka käsitellä asian kehittymistä ilman että teksti tuntuu tylsältä toistolta. Samojen asioiden pyöriminen lokin aiheissa on varmasti ollut osasyy kirjoitusinnon vähenemiselle.

Rajattu työperäinen aihepiiri on kuitenkin tämän blogin juttu, mihinkään Matti Kemppisen tyyliseen laajaan aiheiden kirjoon en aio mennä. Matti Kemppinen saa muuten kasaan 100 ansiokasta blogipostausta alle kolmen kuukauden välein.

Varmistuakseni blogin voimasta katsoin vielä läpi valtakunnan korkeimpien päättäjien blogeja. Tasavallan hallituksesta jonkunlaista blogia pitävät useimmat ministerit. Jako eri puolueiden välillä on selvä. Keskustan ministerit eivät pääsääntöisesti pidä varsinaista blogia. Juha Sipilä, Olli Rehn ja Kimmo Tiilikainen tarjoavat puheitaan ja sanomalehtikirjoituksiaan blogina. Anu Vehviläiseltä tai Juha Rehulalta en löytänyt blogin tapaistakaan. Kokoomuksen ja perussuomalaisten ministerien blogit sen sijaan ovat pääsääntöisesti kantaa ottavia alkuperäistekstejä.  Perussuomalaisten Jussi Niinistöllä ja Timo Soinilla on kiitetyimmät blogit, jotka arvostettiin viime vuonna Cisionin top-listauksessa Suomen politiikka-blogien sarjassa sijoille 2. ja 4. Erityisen viiltävää luettavaa on Timo Soinin "ploki", jonka sanojen armotonta säilää eivät edes kirjoitusvirheet tylsytä.

Päättävässä asemassa olevalle blogi luo turvaa siitä, että on tarjolla väline, jonka avulla varmasti saa äänensä kuuluviin, tarvittaessa jopa viimeisen sanan. Perinteisen median kautta tämä ei onnistuisi. Tätä blogin piirrettä olen itsekin joissain kohdin kiitellyt, kun keskustelu maakunnassa on käynyt kiivaana.

Kevyen arviointini päätteeksi päädyin kierrättämään vanhaa Toimarin lokia ja annoin sille faceliftin. Synkkä merenkäynti on vaihtunut kevyeen kryssiin. Lokin suuntaan ja sisältöön ottaisin mielelläni vastaan palautetta, näkemyksiä ja toiveita. En lupaa kaikkia toiveita täyttää, mutta otan näkemyksenne varmuudella huomioon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti