keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Agoran puheenvuoro: koulutusviennin edellytyksistä

SAMKin osaamisuutisten Agoran vuoden neljäs numero ilmestyi tänään verkossa. Lehden puheenvuoro- palstalla kommentoin hallituksen lausunnolla ollutta lakiehdotusta, joka mahdollistaisi tutkintojen myymisen tilauskoulutukseen osallistuville ja yksittäisille ETA- alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille. 

Tänään asiaan liittyviä uutisia ilmestyi peräti kaksi. Aamun Helsingin Sanomista saimme lukea, että Suomessa korkeakoulututkinnon suorittaneiden ulkomaisten opiskelijoiden työllistyminen on entisestään heikentynyt. Vuonna 2009 valmistuneista työllistyi 51 %, mutta vuonna 2012 työllistyneiden osuus oli pudonnut 45,5 %:iin. Ammattikorkeakoulusta työllistytään hiukan paremmin kuin yliopistoista. Tämä selittyy artikkelin mukaan osin sillä, että ammattikorkeakoulusta valmistuneet viipyvät täällä pidempään kuin yliopiston maisteriohjelman läpikäyneet. Myös ammattikorkeakoulun työharjoittelulla on positiivinen vaikutus työllistymiseen.

Myöhemmin päivällä Helsingin Sanomat uutisoi, ettei valtioneuvosto olisi tällä hallituskaudella esittämässä lukukausimaksuja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille. Lähteenä uutisessa oli Carl Haglund, jonka mukaan näyttää hyvin epätodennäköiseltä, että asiaa vietäisiin eteenpäin, koska siitä ei ole yksimielisyyttä. Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ilmaisivat välittömästi olevansa onnellisia tästä päätöksestä.

Harmillista, että kinastelun seurauksena Suomen koulutusviennin edellytykset eivät näytä paranevan. Korkeakouluilta jää edelleen puuttumaan koulutusviennin kannalta ylivoimaisesti tärkein tuote, tutkinnot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti