torstai 12. kesäkuuta 2014

Suomi100 - Suomi koulutuksen maailman kartalle

Kuten aiemmin blogikirjoituksessani kirjoitin, viime perjantaina näyteltiin ensimmäinen näytös näytelmässä Suomi100. Kaksi ministeriä oli Otaniemessä paikalla käynnistämässä hanketta, jonka avulla on tarkoitus tehdä Suomesta maailmanluokan koulutuksen ja osaamisen huippumaa. Hankkeella halutaan ottaa ensimmäinen askel Suomen tekemiseksi kansainvälisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kärkimaaksi. Samalla koulutusviennistä halutaan tehdä kannattavaa liiketoimintaa.  

Paljon suuria sanoja, kannatettavia sanoja, mutta harvinaisen vähän villoja. Sisällöksi jäi ministeri Stubbin teesit: Lisää kansainvälisyyttä, lisää teknologiaa, Suomen brändi on koulutus, koulutus, koulutus. Näkyvimmin seuraavana päivänä uutisoitiin Peter Vesterbackan esittämä hyvä tavoite: 100 000 ulkomaalaista (maksavaa) opiskelijaa Suomen satavuotisjuhliin mennessä. Tällä hetkellä ulkomaalaisia tutkinto-opiskelijoita on Suomessa noin 20 000.

Suunnitelmaa siitä miten tavoitteet toteutetaan ei ole esitetty. Osanottajien keskuudessa esiintyi epäilyjä siitä mitä on mahdollista saavuttaa tilanteessa, että samalla koulutuksesta aiotaan edelleen leikata. Epäilyihin tilaisuuden järjestäjät vastasivat tällä viikolla lähettämässään kirjeessä:

"Tilaisuuden viimeisen puolen tunnin kyselysession aikana kuulimme monta kertaa mainittavan ”haasteet, ”ongelmat” ja ”mahdottomuudet”. Keskustelu kääntyi siis varsin perinteiseen suuntaan. Ehdotamme ja toivomme, että kerrankin voisimme näiden sijaan keskittyä tarjolla oleviin mahdollisuuksiin ja siihen, miten muodolliset esteet poistetaan."

Samassa kirjeessä järjestäjät ilmoittivat : "Seuraava Suomi100 –tapahtuma pidetään Euroopan suurimmassa kasvuyrittäjyystapahtumassa Slushissa 18.11. Tähän on viisi kuukautta aikaa – ryhdytään hommiin."

Ryhdytään vaan, mitäs tehdään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti