keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Korkeakouluyhteistyö - pakko-, järki- vai rakkausliitto?

Otsikon mukainen SuomiAreena-keskustelu käytiin tänään Puuvillan puistossa. Otsikon kysymykseen saatiin selkeä vastaus jo 15 minuutissa, yhteistyö on ennen kaikkea järkevää. Yhteistyöstä osapuolet saavat varmasti enemmän kuin siihen laittavat. Puheenvuoroissa koettiin, että yhteistyölle on myös selvää työntöä, joten pakkoliittokin voisi tulla kysymykseen. Rakkausliittokaan ei tulevaisuudessa ole joidenkin mielestä poissuljettu.

Tampereen yliopiston rehtori Kaija Holli toi esille paitsi yliopistojen profiloitumisen ongelmat myös sen, että yhteistyö ei ole itsetarkoitus. Olen kuullut tämän viestin yliopistokeskuksen emoyliopistojen johdon suusta ennenkin. Vieläkään en ymmärrä mitä se tarkoittaa. On itsestään selvää, ettei yhteistyö ole itsetarkoitus, kaikella mitä teemme on tarkoitus. Otetaanko sanavalinnalla etäisyyttä jollain tavalla, en tiedä. Täytyy muistaa, että teemme jo nyt monella alueella ja monella tasolla erittäin tuloksellista yhteistyötä yliopistokeskuksen yliopistojen asiantuntijoiden kanssa.

Keskustelu ajautui alkupuheenvuorojen jälkeen yleisökysymysten siivittämämänä yksityiskohtiin, jotka välttämättä eivät käsitelleet yhteistyötä. Yleisössä oli ainakin kolmen ammattikorkeakoulun johtoa, kahden ammattikorkeakoulun hallituksen jäseniä, yhden pääluottamusmies ja useamman ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Yliopistojen edustajat olivat hiljaisempia. Useita näkökulmia nousi esille, yhteistä niille oli yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen erot ja mahdolliset "hajuraot".

Eniten aikaa käytettiin nimikkeisiin, erityisesti siihen miksei ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta voisi käyttää maisteri-nimikkeen jotain muotoa, esimerkkinä mainittiin maisteri (AMK). Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo totesi, ettei tutkintoja ja nimikkeitä pitäisi sekottaa. Samaa toisti Kaija Holli. Hyvää perustelua en kuullut. Yhteisymmärrys oli siitä, että tutkinnot ovat erilaisia ja että molemmille tutkintotyypeille on kysyntää. Yleisöstä tuotiin esille sekin, että yritykset tietävät tutkintojen eron, joten nimikkeistä vouhkaaminen ei ole mielekästä. Tämä oli ainoa kohta, jossa yleisö antoi aplodeja.

Mielestäni nimikkeistä vouhkaaminen ei olekaan mielekästä. Kunhan joku keksisi ylemmälle ammattikorkeakoulututkinnolle jonkun järkevän nimikkeen. Tällä hetkellä sairaanhoitaja (AMK), joka tekee kolmen vuoden työkokemuksen ja n. kahden vuoden opiskelun ja opinnäytetyön jälkeen ylemmän ammattkorkeakoulututkinnon, saa nimikkeeksi sairaanhoitaja (ylempi AMK). Minusta tuo on kaikkea muuta kuin hyvä ja palkitseva tutkintonimike. Mutta ongelmaa ei ole, voimme antaa pyydettäessä todistuksen englanniksi nimikkeellä Master of Health Care.

Keskustelu on hyväksi. Keskustelussa tuotiin esille sekin, että aika hoitaa ongelmat. Olen itsekin varma siitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti