torstai 21. maaliskuuta 2013

Sovittaisiinko profiileista

Viime viikolla minut pysäytti uutinen Tekniika&Taloudessa -  ymmärsin printtilehdestä, että tekniikan alan yliopistot ovat keskenään sopineet profiileista ja toiminnan suuntaamisesta. Uutisessa viitattiin Tampereen teknillisen yliopiston tiedotteeseen. Myös Suomen Akatemian sivusto antoi ymmärtää, että profiileja koskeva sopimus on olemassa. Akatemian tiedote toteaa, että "Suomen seitsemän tekniikan tutkimuksen ja opetuksen yliopistoa ovat sopineet keskinäisestä työnjaosta".

Hienoa ajattelin, ja aloin etsiä uutisen lähteitä ja sopimusta, johon uutinen perustuu. En löytänyt muuta kuin TTY:n tiedotteen, johon uutinen todennäköisesti perustui. Uutisen käynnistänyt tiedote ei itse asiassa kerro muuta kuin, että "Suomen seitsemän yliopistoa, joissa on tekniikan tutkimusta ja opetusta, ovat käyneet keskusteluja profiloinnista ja työnjaosta." Tiedotteessa todetaan lisäksi, että "Yliopistojen rehtorit ovat sopineet yhteisistä menettelyistä profiiliensa selkeyttämiseksi."

Siis on sovittu yhteisistä menettelyistä. Tämä tarkoittaa sitä, että ensialkuun on analysoitu menestystä tutkimuksen eri osa-alueilla. Tämän perusteella eri yliopistot ovat tehneet itsenäisiä johtopäätöksiä, jopa vetäytymispäätöksiä tietyiltä huonommin menestystä tuoneilta tutkimusaloilta. Vetäytyminen tapahtuu luonnollisen poistuman kautta siten, eli tietyille aloille ei välttämättä rekrytoida jatkajaa eläköitymisten jälkeen. Nyt sitten profilointia on päätetty jatkaa koulutuksen osalta. Tämän voi todeta olevan lähtökohtaisesti huomattavasti vaikeampaa.

Tämä kaikki on ammattikorkeakoulujen kannalta erityisen kiinnostavaa, koska ammattikorkeakoulut joutuvat hakemaan toimilupaa 30.9.2013 mennessä. Toimilupahakemuksiaan varten ammattikorkeakoulut tulevat nopealla aikataululla käymään vastaavia työnjakokeskusteluja.Työnjakoa koskevien keskustelujen kohteena ovat erityisesti ammattikorkeakoulujen pienet alle 40 aloituspaikan koulutusohjelmat.

2 kommenttia:

  1. Kysymyksessä käytännössä on kait työnjako SAMK / TurkuAMK. Käytäviltä kuultu yleinen kaupankäyntiväline on koulutusohjelmat (teille se ja meille tämä).

    Voisin kuitenkin arvata, että yliopistojen profilointi menee rajatummalle tai toisaalta laajemmalle alueelle (me keskitymme koneenrakennuksen sen ja sen tutkimusalaan). En usko, että ovat kovin hanakoita lakkauttamaan kokonaisia osastoja. Paremminkin fokusoimaan niiden toiminnan siten, että se tukee naapuriyliopiston toisenlaista tutkimista.

    On myös muistettava, että yliopistojen toimialue piirretään koko Suomen kokoiseksi. AMK:t toimivat paikallisesti, jolloin Turussa valmistunut sairaanhoitaja, tradenomi tai insinööri ei niin herkästi muuta Satakuntaan.

    Loppupäätelmäni on, että koulutusohjelmakauppa voi olla molemmille amk:lle turmiollista ja ainakin jommalle kummalle (nollasummapeli).

    Olisiko löydettävä peli, jossa molemmat voittavat eli profiloidaan koulutsoohjelmat tukemaan toisiaan.

    Aluetta palveleva amk joutuu väkisinkin alle 40 hengen ryhmäkokoihin. Tehokkuutta on haettava eri ryhmien yhteistoiminnasta. Kyse on erikoistumisasteesta, jonka ei tarvitse olla "täydellinen".

    VastaaPoista
  2. Juha Aromaa (en ole anonyymi) kommentoi:

    Toimari kirjoittaa mielenkiintoisesta asiasta. Mielestäni meidän on selviytyäksemme kovassa kansallisessa kisassa profiloiduttava amk-kentässä, silloin kuin se on mahdollista (edellinen vastaaja perusteli, ettei se aina ole relevantti asia - usein kuitenkin on).

    Se, mikä allekirjoittanutta huolettaa, on, että onko käynnissä amk-puolella tällainen keskustelu, ja millä tasolla - itse en tiedä asiasta mitään, mikä tietty ei välttämättä tarkoita muuta kuin että minä en tiedä. Asialla olisi kiire, jotta hyöty saataisiin koulutusvastuiden myöntämisprosessissa.

    Eräs alue, joka on meillä ainutlaatuinen kansallisesti, laajemminkin, on tietotekniikan insinöörikoulutuksen mobiili- ja televerkkojen (laajemmin: tietoliikennetekniikan) erikoinen, ainutlaatuinen oppimisympäristö opetusta tukemaan, NGN eli New Generation Networks -laboratorio. Kanssamme yhteistyöhön ovat ilmoittautuneet sekä kansalliset että kansainväliset korkeakoulut ja alan pelurit. Tämä toiminta jos mikä edustaa pitkäjänteistä työtä ja harkittua profiloitumista.

    VastaaPoista