perjantai 11. tammikuuta 2013

Lekaa ja valttikortteja

Citycon antaisi "lekaa" päädylle. Tällä innoittavalla otsikolla tämänpäiväinen Satakunnan kansa kertoo Asema-aukion kampussuunnitelmasta. Ville Hammarbergin ansiokas artikkeli tuo esille suunnitelmasta kaksi piirrettä, joita nimitetään valttikorteiksi. Artikkelin mukaan Cityconin suunnitelmien toinen valttikortti on kokonaan uusi kampuksen päärakennus Asema-aukion laidalla.  Toinen valtti on kampuksen ympäristö, jossa on rakentamatonta tilaa vaikka kuinka paljon.

Uudisrakennuksena toteutettava päärakennus on selkeä vahvuus siitä syystä, että se toimitiloja päästäisiin suurelta osin suunnittelemaan puhtaalta pöydältä. Tämän seurauksena hyvällä suunnittelulla päästäisiin tehokkaampaan tilankäyttöön kuin kohteessa, jossa suunnittelun rajoitteena olisivat vanhat kantavat rakenteet. Saavutettavalla tilatehokkuudella on suora yhteys tarvittaviin kokonaisneliöihin, toisin sanoen kokonaisvuokraan.

Myös Asema-aukion ympäristö on selvä vahvuus. On houkuttelevaa ajatella, että alueelle nousisi korkeakoulukeskittymään tukeutuvaa yritystoimintaa. Yritystoiminnan sijoittumiseen vaikuttaisi kampusyhteyden lisäksi ennen kaikkea logistinen sijainti rautatieaseman, tulevan matkakeskuksen ja lentoaseman naapurissa. Kuten kaupunginsuunnittelupäällikkö haastattelussa toteaa, kasvusopimusta ajatellen alue tarjoaa valtavaa potentiaalia.

Artikkelissa tuodaan esille etuna myös se, että "koulutuskeskittymään linkittyisivät terveydenhuoltoalan koulutus ja keskussairaala". Tämä lause on tänään aiheuttanut hämmennystä SAMKin Tiilimäen kampuksella. Asema-aukion kampuksesta on laskelmiin todellakin otettu mukaan muunnelma, jossa sosiaali- ja terveysalan koulutus kokonaisuudessaan (sekä SAMKin että  Diakonia ammattikorkeakoulun) jäisi paikalleen. Tiilimäen toiminnot olisivat kuitenkin oleellinen osa yhteiskampusta, välimatkaa tunnelin läpi olisi vain reilut 300 m. Jos tämä vaihtoehto valitaan, yhteiskampuksen Tiilimäelle olevia toimintoja tulee kehittää ammattikorkeakoulujen välisenä yhteistyönä. Kehittäminen tulisi aloittaa Tiilimäen vanhojen B- ja C-osien peruskorjauksen suunnittelulla, jonka yhteydessä voidaan ottaa huomioon tilojen yhteiskäytön tavoitteet.


PS. Katsokaa ihmeessä myös seuraavan päivän pääkirjoitus (SK 12.1.2013) "Isot hankkeet luovat toivoa ja hyvää mieltä". Olen tästä kirjoituksesta otettu ja uskon, että juuri näin on.

2 kommenttia:

  1. Jaa-a,

    mistähän kaupungin päättäjät olettavat rahoituksen järjestyvän niinkin mittavaan rakennushankkeeseen, mitä uuden kampusalueen perustaminen edellyttää? Pelkäänpä, että Asema-aukoi päätös merkitsee ainakin UCP:n alasajoa, sillä perstuntumalla on vaikea uskoa, että UCP:n emoyliopistot olisivat halukkaita vuosikymmenien vuokrasopimuksilla sitoutumaan Poriin, kun emokampuksetkin kaipaavat sekä teknistä, että taloudellista saneerausta.

    On tainnut kaupunginjohtajan työryhmältä jäädä reaaliteetit huomioimatta!

    Kunnioittavasti
    Reijo Pankka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä on kaikki realiteetit messissä. Rakennuttaja (siis Citycon) rahoittaa, ja vuokralaiset maksavat vuokraa. Kaupunki toimii takaajana UCPorille, kuten tälläkin hetkellä.
      Terv
      Juha

      Poista